Étkezési etikett
A mai napra elhoztam nektek egy kis tudást, arról, hogyan kell a protokoll szerint étkezni.
Mik a fő szabályok? Mire kell figyelni?
Érdekes és hasznos is- ki tudja, mikor lesz rá szükség!
Jó olvasást!
Szabályok:
Az étkezések közben nem illik felállni, kimenni, dohányozni, telefonálni.
Érkezéskor minden vendéget fogadni és üdvözölni kell, mindenkinek be kell mutatkozni.
Munkaebédre, koktélpartira, szendvics partira ajándékot általában nem visznek.
Welcome Drink fogalma:
A welcome drinket üdvözlő koccintásnak is hívják. A pezsgőital kínálása szerződéskötések,családi, hivatali, társadalmi ünnepek alkalmával csúcspontja a rendezvényeknek.
Az evőeszköz kulturált, protokolláris használatát szakkönyvekben részletesen leírták. A mai korban a vendégek minden ételtípusra kialakult evőeszközzel fogyasztják el az ebédjüket.
Késsel és villával kell enni a húsos, halas ételeket, a hidegtálakon felszolgált felvágottakat, nagyobb szendvicseket, sülteket.
Kiskanalat kell használni egyes desszerteknél, lágy tojásnál, a rákkoktél fogyasztásakor, néhány gyümölcsnél és a gyümölcssalátánál.
A kenyeret, zsemlét, kiflit és a nagyobb péksüteményeket két kézzel törve, falatonként helyezzük a szánkba.
Késsel csak akkora darabot vágunk, amely kényelmesen befér a szánkba. Halat és a tenger gyümölcseit kizárólag haleszközzel illik enni, ami halkésből és halvillából áll.
Kanállal kizárólag levest, főzeléket, felfújtféléket, krémeket, pudingot, befőttet, fagylaltot eszünk. A levesben levő anyagok, zöldségek, húsok, tészták méterének akkorának kell lennie, hogy kanállal darabolás nélkül szánkba tudjuk helyezni.
A kiskanalat tea, kávé és édesség fogyasztásához használják.
A munkával kapcsolatos étkezések típusai
- Kávészünet
- Munkareggeli vagy villásreggeli
- Munkaebéd (business lunch)
- Munkavacsora (business dinner)
- Szendvicsparti
Forrás és letölthető teljes könyv: https://kti.uni-nke.hu/…/kozszolgalati-protokoll/tananyag